Психолог пояснила, як вберегти підлітків від смертельних інтернет-ігор / © apnews.com.ua

Психолог пояснила, як вберегти підлітків від смертельних інтернет-ігор / © apnews.com.ua

https://apnews.com.ua/ua/news/prichina-khovaetsya-glibshe-tiktoku-psikholog-poyasnila-yak-vberegti-pidlitkiv-vid-smertelnikh-internet-igor


Останнім часом в соціальних мережах почастішали випадки закликів до небезпечних ігор для дітей. Деякі джерела пов’язують це з активізацією так званих «груп смерті», на кшталт «Синього кита».

Є й ймовірні жертви інтернет-ігор. Дві школярки з Боярки, одна з яких загинула від отруєння. У поліції не виключають, що її загибель пов’язана з відео, яке гуляло в соцмережі TikTok — «випий 40 таблеток і подивися, що буде».

Редакція APnews поспілкувалася з психологом Марією Фабрічевою на тему того, чому відбуваються такі трагедії, чи дійсно справа в соцмережах і як подібного уникнути. Далі публікуємо пояснення експерта без вставок редактора.

Причини сидять глибше інтернету

Такі історії і трагедії відбувалися в усі часи. І причини криються в стимулах. Перший стимул, який лежить на поверхні — це «на слабо», експеримент, інтерес.

Підлітки вважають себе безсмертними, всемогутніми і знаходяться в опозиції батьківського контролю, до цінностей, перевіряють себе на стійкість і, звичайно ж, цікавляться — чи точно людина смертна і безсмертна.

Вони проявляють інтерес до всього страшного, незвичайного, до тих же фільмів жахів — до всього, що лоскоче нерви. І цей внутрішній процес абсолютно нормальний для підліткового віку. Але до цього періоду важливо готуватися як підліткам, так і батькам.

Міфів співіснування з підлітками дуже багато, але правди дуже мало

З одного боку, підліток прагне бути автономним і приймати свої рішення, але з іншого боку, саме в підлітковому віці він настільки вразливий, що потребує безумовної любові, прийнятті, розуміння, підтримки, інструкції та інструктажів. Простіше кажучи, підліток знову стає немовлям. Але з невеликою різницею. А криється вона в тому, інструкції для дитини в підлітковому віці не повинні ставати директивами.

Дуже часто батьки саме так свої інструкції й подають, у вигляді вказівок. І не завжди це від великого бажання контролювати дитину. Часто буває так, що батьки просто не знають, як вчинити правильно з підлітками. Міфів співіснування з підлітками дуже багато, але правди дуже мало.

«Хто без гріха — нехай кине в мене камінь»

Важливо зрозуміти, що будь-яка дитина — істота допитлива, вона продовжує досліджувати світ і свої можливості. З 12 до 19 років — це довга стадія розвитку, в яку входить:

  • ідентифікація (коли людина визначає для себе, хто вона — як у фізичному, так і в психологічному плані),
  • сепарація (підготовка виходу з-під батьківського контролю)
  • сексуальність (колосальні гормональні зміни, психологічні зміни).

Це дуже складний період! Складно собі навіть уявити, скільки завдань стоїть перед підлітком і скільки завдань стоїть перед його батьками. Тут хочеться процитувати відому книгу «Хто без гріха, нехай кинути в мене камінь». Цей період не можна пережити легко.

Немає підлітка, який хоче померти — є підлітки, які не знають як жити

У нас в суспільстві дуже слабо популяризуються правильні речі — що важливо бути здоровим і екологічним. Це є, але набагато більший інтерес проявляється до треш-контенту. Ну ось дивіться, хіба цікаво буде підлітку спостерігати за тим, як хтось читає книгу або займається якимось дослідженням? А ось за тим як хтось стрибає з тарзанки або проколює собі все тіло пірсингом — інша справа! Той, хто мчить з гірки на велосипеді без рук — крутий. Хтось зухвало відповідає дорослому — гігант! Хтось одягнувся нестандартно — сміливий. Шкода тільки, що інстинкт самозбереження при цьому притупляється.

Є така гіпотеза: немає такого підлітка, який хоче померти — є дуже багато підлітків, які не знають, як жити. І всі ці історії можуть бути і про це теж.

Коли дитина йде на якийсь експеримент — на будь-який: з таблетками, алкоголем, зміною зовнішності — це говорить тільки про одне, що підліток кричить: «Подивись на мене!». Кричить світу дорослих, кричить світу однолітків і так далі.

Підліток може банально не знати відповідей на свої питання

Ще одна причина — банальне незнання. Відсутність інформації та розуміння якихось процесів. Ми вчимо дітей моралі і цінностей — що таке добре і що таке погано. Але при цьому іноді забуваємо навчити дитину таким поняттям як безпечна поведінка і які можуть бути наслідки. Але тільки зробити це не через «страшилки», а за допомогою цікавої подорожі.

Кажуть, що рідко хто вчиться на чужому досвіді, і інформувати тому радять не через заборону, а через пояснення. І обов’язково, в будь-якому поясненні підлітку чого б то не було, повинна бути транзакція про те, що «ти нам важливий, дорогий, ми тебе любимо і хочемо, щоб ти був в безпеці», і «якщо ти хочеш провести експерименти, давай подумаємо, які експерименти не позначаться на твоєму здоров’ї — фізичному, психологічному, сексуальному» і так далі.

Однозначно, важливо інформувати. І, звичайно, всякі схеми на кшталт вилучення телефону, позбавлення інтернету, видалення акаунтів, читання листувань і перевірка кишень — все це не спрацює, тому що це директива.

Дитина не повинна боятися запитувати й розповідати

Батькам потрібно вибудувати з дитиною довіру і контакт. Пропозиція поліції перевірити акаунти своїх дітей в соцмережах і прочитати листування дуже корисне. Але важливо зробити це правильно.

Важливо, щоб дитина розуміла, що якщо раптом якась особиста її інформація спливе або повинна бути переглянута, то це не для того, щоб знищити її особистість, знецінити і використовувати потім проти неї ж. А що це заходи безпеки. Але щоб провести таку операцію, контакт повинен бути ох як налагоджений! З кимось із батьків, братів-сестер, інших старших родичів. Щоб дитина знала, що навіть якщо вона сяде і разом зі старшим разом подивляться її особисте, це залишиться конфіденційною інформацією і ніколи не буде використано проти неї.

Дуже рідко у нас чомусь використовують для такого психотерапевтів, хоча це відмінний кейс. І тут мова не про шкільного психолога, який навантажений десятьма класами дітей, а саме про психотерапевта. До якого дитина зможе звертатися і проговорювати якісь свої конфіденційні штуки.

Дитина не все розповідає батькам — це нормально!

Дитина не все розповідає батькам або тому що стикається зі знеціненням, або тому що хоче мати свій дорослий простір.

При процедурі такої повірки теж важлива підготовка. Не можна сказати дитині: «поклав телефон на стіл!». Ні в якому разі. Потрібно підготуватися, пояснити — навіщо, проговорити в спокійному режимі, через вираження своїх почуттів: «я переживаю і мені важливо знати, що тобі нічого не загрожує». Так, потрібно буде пройти цей складний шлях, який мало хто любить.

І, мабуть, головне: «Щоб відстежувати, чим дитина живе, важливо цікавитися її життям з самого початку»

Щоб відстежувати, чим дитина живе, важливо цікавитися її життям спочатку — знати її інтереси, коло спілкування, як вона проводить час, де у нього/неї успіхи і вразливість. Щоб якщо дитина побачила відео в TikTok із закликом випити 40 таблеток, то не боялась і не соромилась прийти до вас з проханням відповісти на це питання або разом посміятися. І не очікував при цьому почути у відповідь щось на кшталт «ой, знову якісь дурниці дивишся!».

Обов’язково ще питати при цьому, а що дитина думає на той чи інший рахунок або як сприймає ту чи іншу ситуацію. Цікавитися думкою дитини — важливо!

Складно в сучасному світі інфопотоків позбавити дитину соціальних мереж, там ми всі, ми всі в цій «пастці» і від неї нікуди не дітися. Тоді потрібно навчитися з цим жити, в цьому жити і справлятися з випробуваннями, які були, є і все одно будуть.


Comments for this post are closed.
" data-path="https://fabricheva.com.ua/wp-content/themes/mentalpress/share42/">

ПЛАН Б: забота о себе в стрессовой ситуации

"как я могу о себе позаботиться в случае если, ощущаю приступ паники , деструктивного поведения или проживаю стресс..."

про Самоцінність / психолог Марія Фабрічева ©playlist XII

27 відео-уроків про те, як вибудувати відносини з собою, зрозуміти свої цінності, потреби, як перестати знецінювати себе та інших, навчитися …

Марія Фабрічева: "Багато історій крутих жінок починаються зі слів «від мене пішов чоловік» / 40 нові 20

У #40нові20 - психотерапевтка Марія Фабричева: говоримо про зраду, про контракти для людей у стосунках, і про життя після зради.