психотерапевтка Марія Фабрічева про токсичні стосунки / подкаст на hromadske.radio

психотерапевтка Марія Фабрічева про токсичні стосунки / подкаст на hromadske.radio

У #мипровседомовились говоримо про всякий toxic: токсичні слова, токсичні стосунки, токсичну поведінку із психотерапевткою Марією Фабрічевою:

Люди часто використовують скандали, щоб не бути по-справжньому близькими — психотерапевтка Марія Фабрічева про токсичні стосунки

🔸️Як зрозуміти, що спілкування токсичне?

Токсичне ставлення — це не одноразова акція і не помилка. Це неодноразове, спрямоване, направлене дійство.
Токсична людина не любить прояснень. Як тільки ви пропонуєте поговорити, то одразу відчуваєте нарцисичний гніт, партнер/ка не хоче вас чути.
🔸️Це відбувається, коли людина хоче якось задовольнити свою потребу, але не знає, як це зробити здоровим способом. Тому починає задовольняти свої потреби користуючись з самооцінки, емоційного стану, фінансів, зв’язків іншої людини.
🔸️Маніпуляції — це психологічні прийоми, за допомогою яких маніпулятори хочуть змусити іншу людину щось зробити:
◽Газлайтинг відбувається, коли одна людина цілеспрямовано впливає на іншу людину. Змушує почати сумніватися у своїй здібності мислити й адекватно оцінювати реальність. Його дуже важко прослідкувати, але це вершина психологічного насильства.
◽Ігнорування. Не робіть так з людьми! У нас батьки ігнорують дітей, жінки чоловіків, чоловіки жінок. Людина залишається сам на сам з собою, зі своїми думками, емоціями, може почати бігати й просити поговорити з нею. Важливо говорити після сварки, а не ігнорувати.
◽Скандал. Якщо ви дійсно обидва помічаєте якусь розрядку, коли кричите, летить посуд — добре. Але головне, щоб це не переходило у токсичні стосунки, коли один б’є іншого чи іншу, гримає дверима. Якщо ви сіли й домовились, що вам добре раз на пів року кричати, тупати ногами й скандалити, то ок.
🔸️Проблема в тому, що люди часто використовують скандали, щоб не бути по-справжньому близькими.
Близькість — це не про те, щоб кожну п’ятницю влаштовувати скандал, а потім мати прекрасний секс. Близькість про те, що я можу прийти й не боятися сказати про свої почуття, попросити більше не робити певним чином і до мене дослухаються.
🔸️А ще там є про те, як наважитись про це все свої поговорити.
Буде складно і незвично, але якщо вам, вашому партнеру, подрузі важливі ваші стосунки, то чому б не спробувати?
Comments for this post are closed.
" data-path="https://fabricheva.com.ua/wp-content/themes/mentalpress/share42/">

ПЛАН Б: забота о себе в стрессовой ситуации

"как я могу о себе позаботиться в случае если, ощущаю приступ паники , деструктивного поведения или проживаю стресс..."

про Самоцінність / психолог Марія Фабрічева ©playlist XII

27 відео-уроків про те, як вибудувати відносини з собою, зрозуміти свої цінності, потреби, як перестати знецінювати себе та інших, навчитися …

Марія Фабрічева: "Багато історій крутих жінок починаються зі слів «від мене пішов чоловік» / 40 нові 20

У #40нові20 - психотерапевтка Марія Фабричева: говоримо про зраду, про контракти для людей у стосунках, і про життя після зради.